No em ratllis

Malauradament la realitat supera la ficció i a la consulta ens trobem cada cop més casos de nens adolescents que provenen de famílies estructurades, que estudien i treuen bones notes, però que comparteixen amb els altres la seva baixa tolerància a la frustració, la infelicitat i tenir la creença que es pot exigir als pares sense donar res a canvi. Aquest programa pot semblar una exageració en la forma però no ho és el fons.
El perfil d’aquests joves és el següent: són menors entre 14 i 16 anys amb problemes d’adaptació escolar, baixos nivells d’autonomia, baixa autoestima i manca d’empatia i tenen alts nivells d’agressivitat (sovint com a conseqüència de la seva frustració). Veient aquest perfil ens podem fer una idea de com el nen s’ha criat emocionalment dins l’entorn familiar. La sobreprotecció que actualment veiem en els nens per part dels pares fa que aquests creixin amb un nivell d’autonomia baix i això comporta un alt índex de frustració a l’arribar a l’adolescència. Actualment els mestres es troben cada cop més amb nens poc autònoms, que no respecten les normes del centre ni l’autoritat del professorat. Aquesta mena d’adolescents són els mateixos que després a casa actuen de la mateixa manera amb els seus pares i que quan hi hagut un problema d’adaptació escolar amb el nen els mateixos pares han donat la culpa al centre i no li han donat importància al comportament del seu fill. No voldria generalitzar, no sempre és així però el realment preocupant és l’augment d’aquests casos que ja comencen a arribar al jutjats.
L’adolescència és una etapa de canvis profunds en l’ésser humà i hem de procurar entre els pares fer que això no s’estanqui sinó que sigui una transició cap al món adult. L’adolescent busca en els seus iguals una manera d’integrar-se en la societat. Formar part d’un grup és sovint més important que formar part d’un nucli familiar i és la feina dels pares aconseguir que les dues coses vagin de la mà. Al contrari del que sovint pensem, els adolescents necessiten i busquen la complicitat de l’adult i els seus consells, un referent per saber on són els límits i encara que sembla que no ens escoltin ho fan. Per això, la comunicació i sobretot l’educació emocional és tant important des de l’ infantesa. Hem d’ensenyar autocontrol, tècniques de relaxació i empatia als menuts per evitar els problemes de frustració quan són grans. La pressa, el voler quedar bé amb els nostres fills, el pensar que nosaltres ho fem millor i més de pressa, no ajuden en absolut a l’autonomia dels nostres fills. Des de ben petits hem d’imposar-los responsabilitats familiars. No n’hi ha prou en que es facin el seu llit, en el fons el seu llit és seu...Cal que facilitin les tasques de la casa tal i com ho fem nosaltres. Tenir la responsabilitat de parar taula, de tirar la brossa o passar l’aspirador fa que aprenguin a conviure en societat i siguin més autònoms. A la consulta donem eines que ajuden als pares a adquirir-les i de vegades escoltes com els pares excusen als seus fills dient que; “ en que treiés bones notes jo ja estaria content, si s’arreglés la seva habitació, si només sopés amb nosaltres...”. Des de petits hem de parlar amb els nens i trobar espais on fer-ho, compartir les nostres angoixes i alegries i parlar-los de les nostres misèries de quan érem adolescents. Trobar per exemple un dia sense tele a l’hora de sopar o fer un aperitiu els caps de setmana i parlar de vosaltres, farà que ells a mica en mica també s’obrin i us expliquin les angoixes.
Però quan el problema de la violència ja està instaurat lo correcte és demanar ajut tant per la família com per l’adolescent. L’adolescència pot ser una etapa de la vida fantàstica per compartir si recordem com érem nosaltres i descobrirem no amb pena sinó amb alegria que els nostres fills s’estan fent grans.
Jo recordo molt bé com era d’adolescent, i tu?
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada