CONFINAMENT EN POSITIU

Resultat d'imatges per a "confinament"
CONFINAMENT EN POSITIU

                 

Aquests són uns dies molt difícils per tothom.  El confinament al que ens hem sotmès per causa del coronavirus ens desperta moltes emocions que varien al llarg del dia i que variaran en funció dels dies que portem de confinament.

 En un primer moment, el cap de setmana passat, l’emoció primera va se d’incertesa. Aquesta incertesa desperta la por, el pànic i l’angoixa. Quan tenim dubtes sobre qualsevol cosa s’activa un sistema d’alerta en el nostre cervell que fa que ens plantegem hipòtesis sobre el que està passant i sobretot sobre el que pot passar i normalment no ens posa en el millor dels casos si no en el pitjor dels escenaris. Per això, durant els primers de confinament ens vàrem comportar com si s’hagués d’acabar el món. Que vol dir això? Vàrem fer allò que ja havíem fet durant les grans nevades, durant les grans tempestes, però en aquest cas a gran escala. És a dir, dels fenòmens metereológics, més o menys en tenim experiència i sabem que en un moment donat s’acaben i que la nostra normalitat la recuperarem a curt termini.

 En aquest cas, la incertesa de no saber que és el que passarà, si podrem sortir de casa, si d’acabaran els aliments fan que en aquells primers dies la gent s’aboqués als supermercats a arrassar amb tot el que podien comprar. La sensació d’incertesa i manca de control la substituïm amb l’acumulació de bens i intentem prendre el control de la nostra vida responent a necessitats bàsiques És curiós el fenomen del paper higiènic que és un dels productes que més vàrem comprar. El paper higiènic, és un producte barat, que té volum i que ocupa molt espai a casa. El fet de veure que tenim molt paper higiènic ens dona seguretat perquè no veiem buit al rebost i per que és difícil, segons les nostres costums substituir aquest producte per un altre. Tot i les tovalloletes humides o els mocadors de paper, o el bidet,.. no són exactament el mateix.

A aquest fet és suma el fenòmen FOMO (Fear of Missing Out) que seria la por a perdre’s alguna cosa i explicaria per que les persones volem estar en permament contacte amb el que fan els demés. I així, si tothom està comprant en massa paper de wc, tu sentiras la mateixa necessitat de comprar-ne també. Aquest mateix fenomen també el podríem aplicar a les xarxes. El fet d’estar permanentment connectats a elles per la por a perdre’ns alguna notícia nova sobre el coronavirus fa que quan no estem connectats en una estona sentim la necessitat de fer-ho.

Si pensem en els dies previs a l’aparició del coronavirus en el nostre país, sentíem a molta gent dient, i sobretot els nens, quin morro no tenen escola, o que be uns dies de vacances ... Quan ens van confinar a casa el pensament va canviar i l’emoció també. Una cosa es pensar en quedar-se uns dies a casa i  l’altra és que t’obliguin a fer-ho.

El patiment i l’angoixa també hi son presents aquests dies ja que a totes les famílies tenim una persona gran que necessita atenció o bé que viu sola i amb qui fins d’aquí a uns dies no podrem veure. La mateixa situació també es produeix dels pares cap als fills que viuen sols i als que els tenen lluny de casa.  Gràcies a les noves tecnologies estem veient a persones de molt avançada edat fent video conferencies amb els seus familiars i això suposa un motiu de tranquilitat per tots.

L’angoixa molt sovint ens paralitza i ens omple el cap de pensaments negatius sobre el fet. Aquesta angoixa també es troba en moltes famílies que tenen una situació econòmica delicada o bé tots aquells que no saben que passarà amb la seva feina o als que directament l’han perdut.

Totes aquestes emocions s’agreugen amb el fet de la convivència forçosa que patim. Aquests dies estem escoltant que hem d’aprofitar per fer vincles, per passar més temps amb els nostres,... però la realitat en moltes famílies es que es sustenten i s’aguanten precisament pel fet que minimitzen la convivència. Si pensem en quantes hores passem junts en família a dins a casa tancats ens adonem que són molt poques i ara son 24h seguides aguantant a vegades a persones amb qui , malgrat siguin la teva família, no són amb les que vols estar, les coneixes poc o bé no les suportes però no tens més remei que aguantar-les.  En aquests casos cal trobar estones de confinament individual. És a dir, ni que sigui al lavabo, si l’espai no ens ho permet trobar estones per estar sol. I en aquests espais fer alguna cosa que ens faci sentir bé. Llegir, escoltar música, cantar, etc...
Pels que més o menys ens aguantem entre nosaltres podem portar millor el confinament si ens organitzem una mica entre tots.

Us deixo algunes idees per poder portar millor aquest confinament.

1. ORGANITZACIÓ.
Organitzar-se és essencial. Entre tots planificar el dia de demà afegint uns horaris que no tenen perquè ser rígids però si que han de tenir una franja. Dins d’aquests horaris planificar qui anirà a comprar, assignar tasques de neteja de la llar, horaris d’estudi, horaris de joc i trobar dins l’agenda temps per que cadascú faci el que vulgui. La qüestió és mantenir una mica la rutina diària que portàvem sense ser tant estrictes amb els horaris i sobretot per sentir-nos útils.

2. RELAXACIÓ
Fer relaxació en família o individualment ens ajudarà a no perdre els nervis aquests dies. La relaxació fa que connectem amb nosaltres mateixos, amb les nostres emocions i sensacions i els seus beneficis son molt grans per al nostre pensament positiu.

3. ORDRE.
 Aprofitem per fer neteja i llençar totes aquelles coses que no ens fan falta i revisar que es el que tenim en les caixes del garatge, del traster, o de l’altell. Adonem-nos de tot allò que enmagatzemem i que no trobema faltar  i tot l'espai que ens ocupa a casa. Posar ordre per fora, endreça també la nostra ment.

4. APRENEM A FER ALGUNA COSA NOVA.
 Fem manualitats. Aprenem a cosir, a fer ganxet, cuinar, pintar,etc... Aprofitem els tutorials gratuits que trobem a internet. Aprendre a fer alguna cosa nova, crear, o millorar un dels nostres hobbies ens fa sentir be i ens ajuda a mantenir-nos ocupats.

5. SORTIM DE LA RUTINA
Organitzem sopars temàtics de tant en tant. Per exemple fem una festa de disfresses, fem un sopar de gala on ens haguem de mudar, preparem cadascú un espectacle,  rotllo “good talent”. 


Hi ha un munt d’activitats gratuïtes a internet que podem fer entre tots i sobretot intentem mantenir el pensament positiu durant aquest confinament.

Salut!!! 

Comentaris

Entrades populars