LA FINESTRA DE JOHARI

                                              


  COM ENS RELACIONEM? (FES CLIC A LA FRASE PER ESCOLTAR L'AUDIO


 

 

Kallmus (Madame d’Ora) va néixer a Viena al 1881 va ser la primera fotògrafa d’èxit i va ser pionera  en retratar a estrelles del teatre, la dansa o la pintura fora del seu àmbit i retratar l’aristocràcia en actituds poc convencionals. Va fotografiar els darrers Habsurg, Coco Chanel,etc.. Després de la segona guerra mundial es va dedicar a fotografiar imatges de camps de refugiats i en la seva darrera exposició va barrejar retrats de l’aristocràcia amb imatges d’animals mutilats en l’escorxador i els camps de refugiats.

Un dels projectes que s’han fet de les seves fotografies porta el nom de “Posa’m guapa, Madame d’Ora” ja que totes les fotos dels seus models estaven retocades i malgrat això tots els models li demanaven si podien posar´los més guapes i més guapos.

Si tot i haver retocat les imperfeccions de les fotografies encara no ens agradem prou vol dir que no ens acceptem, vols dir que no esn veiem com ens veuen els altres i per tant,. Com som? Com ens veiem nosaltres o com creiem que ens veuen els altres?

Nosaltres som com dèiem la passada setmana un 50% del que rebem d’herència, un 10% de les nostres circumstàncies i un 40% de la nostra actitud davant d’aquestes dues. El fet que no ens agradem o que ens agradem massa dependrà de la barreja d’aquestes dues coses i de la importància que n’hi donis al fet o no d’agradar. Hi ha molta gent que s’agrada molt a si mateixa, d’altra que no s’agrada gens i d’altra que si no agrada als d’altres no s’agrada a si mateixa. Les nostres creences que junt amb els nostres valors formen els nostres pensaments fan que ens agradem més o menys, és a dir que pensem millor o pitjor de nosaltres mateixos i això determinarà la nostra autoestima que es composa de la nostra autoimatge , del nostre autoconcepte i de la nostra autoconfiança.

Anem a posar forma a això per veure que el que som es forma tant del com ens veuen del com ens veiem. Per exemple, una nena petita, creix pensant que és maldestre perquè queia sovint. La seva família li diu que és maldestre i que no faci segons què i ella ha assumit uns valors de respecte i obediència dins la família. De gran cada cop que vol provar un esport nou es tira enrere perquè creu que es maldestre i així es va fent gran, assumint  que hi ha coses que no podrà fer i segurament tampoc haurà estudiat el que ha volgut perquè els seus pares van triar per ella i així suma i segueix. En canvi un altra nena en les mateixes circumstàncies  el que farà serà qüestionar-se si realment és maldestre o no i provarà coses noves i en algunes fallarà però hi tornarà i no es rendirà i no farà cas al que li diguin sinó que farà el que vulgui.   

L’autoestima en una nena i en un altra variarà i això determinarà en gran mesura la manera en la que ens veuen els altres que malgrat podem enganyar en com ens presentem davant els altres, les persones que tenen l’autoestima més ben preservada són les que variaran bastant poc la seva imatge. En canvi les que tenen l’autoestima més baixa, intentaran presentar-se als demés per agradar ja que la resposta que rebi determinarà el que pensi d’ella mateixa.

En definitiva, som la barreja del que som i del que ensenyem i per això hi ha una eina que es fa servir bastant en psicologia cognitiva que és  la finestra de Johari  que ens ajuda a conèixer millor com ens relacionem amb els demés i que és el que ensenyem de nosaltres mateixos. Per resumir-ho una mica, al meu blog penjaré la informació per si algú vol fer l’exercici , podem dir que la finestra de johari està formada per 4 quadrants que distingeixen 4 àrees de coneixement d’un mateix respecte les seves relacions personals.

Així trobem:

1.  Àrea Lliure; que es el quadrant d’allò conegut per un mateix i pels demés. Allò que expliquem de nosaltres mateixos als demés i que donem a conèixer, en resum com volem mostrar-nos.

2.  Àrea Oculta; que és allò conegut per nosaltres mateixos però no pels altres i a on guardem aquells trets de personalitat que no volem mostrar i que ens guardem per nosaltres mateixos.

3.  Àrea Cega; que és el que els altres veuen en nosaltres i que nosaltres no veiem. Ens fa conèixer coses de nosaltres mateixos que no sabíem

4.  Area desconeguda; que és aquella que inclou tot allò que ni els altres ni nosaltres mateixos coneixem sobre nosaltres com ara les nostres capacitats. Aquesta àrea és la que té més potencial d’aprenentage.

Així d’aquesta manera amb aquest model es poden donar fins a 16 maneres diferents de relacionar-nos amb els altres i també amb nosaltres mateixos. A través d’aquestes interaccions anem formant  la manera en la que ens relacionem i la manera en que ens veiem a nosaltres mateixos.

COM REALITZAR LA NOSTRA FINESTRA DE JOHARI:

Demanant feedback a les nostres persones més properes per tal que ens diguin trets de la teva personalitat que et defineixin.

1. Fes una llista amb els 5 o 6 trets de la teva personalitat que creus que més et definieixen.

2. Demana a persones diferents i properes que et diguin característiques de la teva personalitat .

3. Classifica com a Àrea pública o Lliure aquells trets que tú has identificats i com a mínim un altra persona ha coincidit amb tu.

4. Classifica com a Àrea Cega els trets que altres han assenyalat de tu però tu no.

5. Classifica com a Àrea Oculta les característiques que tu has ennumerat però que els demés no han reconegut amb tu.

6. Classifica com a Àrea Desconeguda la resta de trets 


Johari ens proposa un quadre de trets de personalitat (POSITIUS I NEGATIUS) per facilitar la tria a tu mateix i als altres.






A veure que apreneu!!

Comentaris

Entrades populars