LES VACANCES DELS ADOLESCENTS


Bé, aquest ja és un altre tema… Hi ha la falsa creença que l’adolescència és la pitjor edat de totes, i si en part és una etapa complicada on la personalitat de la persona es reafirma, on els pares deixen de ser aquells éssers màgics que tenen resposta per tot, que curen, aconsellen i prenen decisions per nosaltres… A partir d’ara ells volen ser més independents, prefereixen els amics als pares… però no oblidem que si hem creat un bon vincle amb ells des de petits sempre hi seran. Les vacances són una gran oportunitat per refermar aquests vincles, establir comunicacions més disteses fora de la rutina i de la rebel·lia del dia a dia i les hem d’aprofitar per intentar conèixer aquest “estrany” que porta un pavó enganxat a l’esquena. Recordar com érem nosaltres quan teníem la seva edat pot ajudar-nos i pensar en el que ens agradat dels nostres pares també i actuar adequant-nos al caràcter i les seves preferències. Planificar el viatge plegats, les rutes que es faran i deixar que prenguin alguna decisió dins de les opcions proposades farà que el viatge sigui molt més interessant. És obvi que hi ha destinacions més atractives que d’altres pels adolescents, Londres, Berlín, Nova York són destinacions que no només no es negaran a compartir amb nosaltres sinó que de ben segur ens han demanat d’anar-hi. Però per desgracia i amb els temps que corren pocs son els que poden gaudir d’alguna de les destinacions atraients pels joves. Els creuers o els Hotels TI que tenen activitats pels adolescents també son molt recomanables però hem d’estar preparats a no veure’ls-hi gaire el pel. De seguida fan amics i colla i s’agrupen però els àpats i les excursions son bons moments per gaudir d’ells en família i intentar parlar més amb ells i sobretot escoltar-los. Compartir secrets de joventut i experiències els fa sentir còmplices. Diuen que qui t’explica una intimitat o una confidència es veu en l’obligació moral de dir-te’n un a tu.
Si decidim anar al poble, per exemple, o anar a d’altres destinacions no tant atractives per ells una bona opció és deixar que vingui un amic amb nosaltres. Ells estaran contents i nosaltres no ens haurem de preocupar tant de si està distrets o no per què ja tenen companyia. Pels adolescents, els amics són una part molt important de la seva vida i que un amic pugui estar amb ells és una bona solució per tots. Pot passar que als nostres adolescents també els convidi un altra família. Pactar quans dies pot estar fora de casa amb els pares dels amics i que després passi uns dies amb nosaltres pot ser una bona opció.
Viatjar amb d’altres famílies amb adolescents si la relació és bona entre nosaltres també pot convertir-se en una nova manera de viatjar que pot agradar a tothom.
D’altra banda hem de pensar que ja tenen una edat per ser més independents i actualment les possibilitats que es converteixin les vacances dels nostres adolescents en una ampliació dels seus coneixements d’un idioma o n’aprenguin un de nou, són molt grans. Hi ha moltes agències i beques per casals d’idiomes aquí o a l’estranger en el que els nostres adolescents poden participar. L’experiència d’anar sols, ser independents i conèixer un país i una cultura diferent a molts els pot semblar interessant.
Si ens hem de quedar a casa hem de fer una planificació conjunta per que les vacances no es converteixin en un mirar la tele, xatejar i jugar a videojocs. Buscar-los una activitat remunerada fora de casa pot ser una opció: cuidar de la mascota d’algun veí, fer cangurs, regar les plantes mentre algú està fora, netejar cotxes… O si coneixem d’ algú que els pugui donar feina per l’estiu… El voluntariat també és una opció a plantejar-los. Hi ha moltes associacions que necessiten ajut voluntari per unes hores durant l’estiu. Això els mantindrà ocupats i farà que es sentin millor i tinguin noves experiències i nous amics. Les vacances també poden ser un bon moment per pintar la seva habitació, pintem-la junts i aprofitem per re decorar-la. Ensenyem-los a cuinar, a fer alguna manualitat i sobretot planifiquem entre tots els temps de cada activitat. Potser deixar-los anar amb els seus amics alguna tarda al cinema, a donar una volta potser efectiu per que no s’avorreixin. Però el més important és que durant aquestes vacances és que les aprofitem per comunicar-nos amb ells. Donar-los responsabilitats i modificar els mals hàbits a casa a través d’incentius. Començar per tasques ràpides amb instruccions clares sobre el que els demanem i establir un horari per què les realitzin. Ah! i sobretot no oblidar-nos de donar-los les gràcies.
En definitiva, les vacances són per gaudir i descansar tots i cadascun dels membres de la família. Això vol dir que per què aquestes siguin unes bones vacances hem de combinar moments de lleure i descans trobant espais on podem fer allò que ens ve de gust o ens agrada i trobar moments per compartir amb la família. Per què repeteixo, les vacances son un moment ideal per establir i reforçar vincles afectius amb els nostres fills.

Comentaris

Entrades populars