Estic estressat

Com us deia en el meu darrer article, el setembre és per molts l'inici de l'any. Comença la rutina i amb ella totes les obligacions, responsabilitats, les presses i el nostre pitjor enemic, l'ESTRÈS. El darrer trimestre de l'any és per molts el més estressant. Quan aquest estrés no és positiu, és a dir, ens ajuda a combatre una situació de perill o amenaça per a la nostra supervivència o el nostre benestar qüotidià (com per exemple, l'estrés d' acabar una feina per a la qual no tens gaire temps,...) i a més és continuat durant cert temps es converteix en ansietat. L'ansietat sino es tracta, pot generar trastorns d'ansietat que afectin el nostre cos o la nostra salut mental. El nostre cos reacciona a nivell fisiològic, afectiu, cognitiu i conductual  davant l'ansietat segons sigui la percepció de l'amenaça per la qual ha de protegir-nos.

I les reaccions que tenim davant l'ansietat poden ser de mobilització, inhibició i desmobilització. 

Quins són alguns dels símptomes que podem observar quan patim ansietat.? Segons la reacció que tinguem serien:

De Mobilització

Es produeixen quan els nostres sistemes s'activen per passar a l'acció de fugida o lluita i en els nostres sistemes es poden traduir en;

* Cognitius;  hipervigilància, baixa autoestima, pensaments negatius repetitius sobre la capacitat de realitzar una tasca,...

* Afectius; tensió, incomoditat, por, nerviosisme,...

* Conductuals; Tremolors, suspir, evitació de la situació, sensació d'ofeg,...

* Fisiològics; Palpitacions, sudoració demans, peus o cap, augment de la pressió arterial...
D' Inhibició
Al contrari dels de mobilització aquests impedeixen  que la persona actui, els sistemes s'inhibeixen o es bloquejen.
* Cognitius; Manca de concentració, problemes de memòria, confusió mental, dificultat per a dur a terme una tasca...
* Conductuals; Rigidesa dels músculs de la cara, palidesa, moviments maldestres, tartamudeig...
* Fisiològics; Hipotensió, desmai, debilitat, cansament generalitzat,...

De Desmobilització
Aquesta és una reacció que es produeix quan hi ha una reacció exagerada davant l'exposició d'una fòbia, al veure sang o ferides,...i en altres casos que produeixen colapse.
Tant en els casos de mobilització com d'inhibició a nivell fisiològic l'ansietat  pot presentar-se sota algun d'aquests símptomes:
  • Hipotensió, hipertensió, disminució o augment de les pulsacions, desmais,...
  • Respiració agitada, enlentida, problemes per respirar, pressió al pit (semblant a un atac cardíac), densació d'ofeg o de nus a la gola,...
  • Reflexes augmentats, ensurts, insomni, espasmes, tremolors, rigidesa muscular, inestabilitat,...
  • Dolors abdominals, pèrdua de gana, fàstics, nàusees, refluxes, malestar abdominal...
  • Desig d'orinar freqüentment o amb urgència,...
  • Palidesa, sudoració localitzada (palmells, peus, front..), sofocs, picors, caiguda de cabell,...
Si patiu qualsevol d'aquests símptomes és important que consulteu a un professional de la salut.

Malgrat l'ansietat pot provocar malalties, el seu tractament acostuma a ser molt eficaç tant a nivell medicamentós com a través de les técniques de gestió de l'estrés i l'ansietat que ens serveixen com a profilaxis i com a tractament per remetre-la o mantenir-la a ratlla.

Algunes de les tècniques que faig servir en la consulta són la relaxació, la visualització, treballar el pensament positiu i cambiar els pensaments negatius i les nostres idees irracionals.
Aprendre a gestionar l'estrés i controlar l'ansietat té a part dels beneficis físics i de millora de qualitat de vida altres beneficis a nivell social. 

Moltes persones pateixen ansietat a parlar en públic, pànic escèncic o por a volar. D'altres pateixen sudoració als palmells o al front cada cop que han d'iniciar una conversa, una reunió o fins i tot quan volen iniciar una relació sentimental. La inseguretat i la preocupació que això els provoca sovint els impedeix realitzar alguns dels objectius personals amb éxit.
Amb un tractament adequat totes aquests problemes es poden pal·liar i minimitzar.

La millora del nostre estat d'estrés és la millora de la nostra qualitat de vida.


Comentaris

Entrades populars