RUTINA

S'han acabat les vacances i molts de nosaltres veiem molt llunyans els dies de sol, platja i relax. Durant l'estiu no hi ha despertadors, no hi ha horaris. Quan tens gana menges, quan tens son dorms, però tot i aquesta "dolce vita" nosaltres mateixos ens imposem unes petites rutines vacacionals que ens permeten estar més en contacte amb la nostra realitat d'aquell moment. 
Sovint, abans de les vacances, viatgem o no,  ens organitzem els dies per fer aquelles coses que durant l'any no tenim temps de fer o que "no ens vaga" de fer-les. Els petits plaers com els esmorzars tranquils al matí es converetixen en una rutina que ens fa saber que, malgrat ho fem cada dia durant el temps que no treballem, estem de vacances.

Avui que els nens i nenes d'aquest país han començat el curs una de les frases més escoltades és ; "tornem a la rutina" i el més curiós de tot és que aquesta frase que és totalment associada a l'època no vacacional, la majoria de les persones la diuen amb èmfasi.  Per què a l'ésser humà li agrada tant la rutina?

Quan som petits, formem la nostra experiència i creem els nostres hàbits elementals (higiene, alimentació,...) a través d'elles. Saber que toca fer o què passarà després,ens ajuda a formar unes pautes de comportament que ens permetran resoldre conflictes i crèixer. Però i quan som adults? Per què necessitem rutines? Imagineu cada dia pensar si ens hem de rentar les dents, hem de dinar o totes aquelles coses que al llarg del temps hem pres com a normals i que hem convertit en hàbits?

Les rutines donen un sentit important d'ordre i estructura a les nostres vides qüotidianes. Són molt beneficioses per augmentar la indepèndencia i ens ajuden a aprendre activitats que fem cada dia millorant-ne els nostre rendiment en el seu desenvolupament.

Si pensem en totes les rutines que fem cada dia segur que molts de nosaltres no hem adquirit la rutina més important; dedicar-nos un temps a nosaltres mateixos. No cal que sigui molt, no calen gaires hores ni tant sols calen diners. No em refereixo a un massatge o a anar a la perruqueria. això són regals que ens fema  nosaltres mateixos pel nostre esforç diari. Em refereixo a l' hàbit de pensar en nosaltres mateixos, amb la nostra pròpia vida, amb el que fem bé i amb el que hem de millorar, a escoltar el nostre cos i la nostra consciència. Aquests exercicis practicats a diari es converteixen en una rutina en poc temps per què mica en mica vas veient com tu vas canviant i et vas convertint en la persona que vols ser, acceptant-te i intentant superar els teus reptes, les teves pors i les teves manies.

Quan la rutina però es converteix en quelcom que no pots evitar llavors són desadaptatius i poden dur lloc a tornar-nos poc flexibles i en époques de canvis la flexibilitat ens ajudarà més a trobar solucions més adaptatives a les nostres circumstàncies.

Com podem sortir de la nostra rutina. Us deixo algunes de les coses que us poden anar bé;

1. Prèn una  altra direcció; passa per un carrer pel que no passis habitualment de camí a un lloc on vagis cada dia. Veuràs noves coses, nous paissatges,...
2. Prèn un temps per tu: aquell temps necessari per estar amb un mateix i aquell temps de descans o oci que 
et regales.
3. Disfruta de la natura; contempla la natura que t'envolta, surt a passejar per la montanya o el mar i respira.
4. Aprèn una cosa nova durant el teu temps de lleure; busca un nou passatemps.
5. Juga.; juga a cartes, al billar, a jocs de taula,... treu el nen que dus dins i juga.
6. Escolta la teva intuició i deixa't guiar algunes vegades per ella deixant anar una mica  la raó.

Jo tinc les meves rutines i he après a ser flexible amb elles. I tu? 

Comentaris

Entrades populars