GESTIONAR LES EMOCIONS CONFINATS

 

                                        

 MIRALLS A LA PRIMERA PEDRA DE RAC1

Durant el primer confianment qui més qui menys va aprendre a gestionar el seu rebost, a gestionar el seu dia a dia amb petites rutines per poder portar el confinament de la millor manera possible. Al principi estàvem molt enganxats a les notícies, a veure com estava la situació i ens distrèiem fent tot allò que mai tenim temps de fer. Netejar a fons, endreçar armaris, cuinar, llegir, mirar sèries i pel·lícules que no hem vist.. Les xarxes anaven farcides de mems que ens feien riure sobre la situació, els veïns cantaven o tocaven instruments i fèiem vídeo trucades amb gent fins i tot amb la que gairebé no ens vèiem i tot aquest dia a dia es feia bastant portable per gairebé tothom.

La situació actual és diferent. Ara només ens ha modificat el temps d’oci, súper important per fer front a l’estrès de la setmana. A mesura que han anat avançant els dies però, els nostres recursos es van limitant i el nostre benestar emocional se’n va ressentint.

Quan ja no tenim més projectes per realitzar ni tantes ganes de fer-los fem més cas a les nostres emocions. Aquests dies les hem sentit totes. Passem por per la incertesa del que passarà, pel virus en si, pels nostres familiars, la feina,etc... Estem tristos per les males notícies que sentim, per que cada cop la malaltia ens toca de més a prop, estem esperançats per les bones notícies, estem contents perquè hem sabut fer pa, estem angoixats pel futur o per la salut nostra o dels nostres avis, etc...

Totes aquestes emocions es barregen a vegades en un mateix dia o a vegades ens acompanya una emoció durant uns quants dies . Les emocions són la primera resposta al que està passant i  determinaran la nostra conducta. A vegades aquestes conductes ens perjudiquen. Ens enfadem amb els fills, ens llencem a la nevera per intentar rebaixar l’angoixa. Però també quan aquestes emocions són positives ens empenyen a fer alguna cosa que ens agrada o ens ve de gust.

Com que les emocions si no les gestionem be ens poden perjudicar és super important  aprendre a gestionar-les de la millor manera possible.

Per aprendre a gestionar-les el primer que cal fer és :

1.   Identificar-les: En un mateix dia en podem arribar a sentir tantes que ens pot costar saber que és el que ens passa. Agafar un moment del dia per estar sols amb nosaltres mateixos i aturar-nos per veure que es el que estem sentim ens pot ajudar. Preguntar-nos quina és la emoció que preval en el nostre dia.

2.   Acceptar. Un cop hem identificat l’emoció hem d’acceptar-la. Aquest és un pas difícil per que quan les emocions són la tristesa, la ràbia, l’angoixa, la por, etc... aquestes no ens agrada sentir-les i inconscientment fem veure que estem be, distraient-nos, no expressant-ho amb qui parlem, etc... Però la nostra conducta ens delata. Si acceptem el que ens passa serà més fàcil poder portar-ho millor. Acceptar que estem d’una determinada manera ens ha de poder permetre sentir-les. És a dir, que si estem tristos permetem-nos un temps per sentir aquesta tristesa. Plorem si cal, recloíem-nos en algun lloc on poder estar sols i pensar en per a què estem tristos.

3.   Descobrir l’origen de l’emoció. És a dir, identificar de la manera més exhaustiva possible l’origen de l’emoció. No val per exemple dir que estic angoixat per la situació, ja que la situació abarca moltes coses que em provoquen l’emoció. Hem d’intentar quina de les situacions es la que ens fa sentir l’emoció de manera concreta i després.

4.   Preguntar-nos per a què ens sentim d’aquesta manera. És a dir que m’aporta la conducta que em condiciona l’emoció., És productiva per a mi, és contraproduent o bé m’ajuda a sobre portar-la.

5.   Preguntar-nos que puc fer i sobretot si vull revertir aquesta emoció. Si estem tristos pensar en coses que podem fer que ens agradin, ens relaxin,etc...

Ocupar-nos enlloc de preocupar-nos és la clau per redirigir el nostre focus d’atenció de l’emoció que ens perjudica a alguna positiva que ens permeti que el nostre cervell es concentri en allò que fa més que no pas en l’emoció que sent.

El confinament potser un bon moment per poder aprendre a gestionar les nostres emocions i generar eines per quan tornem a la  nostra normalitat. No cal dir que en cas que no ens sortim sols amb les pautes que hem donat podeu demanar ajut a un professional de la salut mental que us ensenyarà eines per poder fer front al vostre malestar.

Comentaris

Entrades populars