ENEATIPUS 4. EL ROMÀNTIC, L'ARTISTA

Aquest tipus de personalitat el podríem definir com el que necessita atenció sentint-se únic i diferent. Sovint son persones a les que considerem excèntriques, bohèmies, originals i diferents.
No els agrada la rutina i la vulgaritat. Intenten mantenir determinades emocions creant i envoltant-se de bellesa o coses peculiars. Desitgen salvar la seva pròpia imatge i atendre per sobre de tot les seves necessitats emocionals. Els costa molt gestionar les emocions quan aquestes es desborden i quan aquestes són negatives es torna tremendista i catastròfic.
Quina aparença tenen; Parlen d’ells mateixos i usen molt el jo, el mi i el meu en els seu llenguatge. Escullen molt bé les seves paraules, parlen dels seus propis sentiments i expliquen les seves pròpies històries.

A nivell professional eles estimulen els treballs creatius i importants, els nous reptes amb punts de referencia concrets i grandiloqüents.

Què ens ensenyen? Profunditat emocional, autenticitat i creativitat.
El seu mecanisme de defensa és la introjecció per mantenir la seva autoimatge com un ésser autèntic i especial i diferent.

EN EL SEU MILLOR ESTAT: Són introspectius, conscients de si mateixos, eterns buscadors del seu interior que sempre estan en contacte amb els seus sentiments i impulsos interns. Són sensibles i intuïtius, discrets i respectuosos. Són auto expressius, fidels a si mateixos i emocionalment honestos i autèntics. Tenen una visió irònica de la vida i a nivell personal es regeneren constantment creant en el seu millor estat ja que tenen una alta capacitat creativa i artística capaces de transformar les seves experiències en alguna cosa valuosa.

EN EL SEU ESTAT MÉS HABITUAL: Donen una visió estètica de la vida i romàntica. Revelen sentiments personals a través d’alguna cosa bonica. Intensifiquen la realitat mitjançant la fantasia, la imaginació i els sentiments apassionats. Interioritzen els seus sentiments i s’ho prenen tot de manera personal. Es tornen hipersensibles introvertits tímids i malhumorats incapaços de sortir d’ells mateixos i ser espontanis. Es mantenen al marge per protegir la seva autoimatge i per guanyar temps per poder endreçar els seus sentiments. Poc a poc comencen a sentir que son diferents als demés i que no poden ser feliços com la resta de la gent. L’autocompassió, la enveja capa als demés perquè son feliços i ells no els fan sovint rebolcar-se en un mon ple de somnis, il·lusions i expectatives poc realistes. Es tornen poc pràctics i ineficaços mostrant inclús actituds rebuscades.

EN EL SEU PITJOR ESTAT: Quan els seus somnis fracassen s’enfaden amb ells mateixos, es deprimeixen, s’avergonyeixen d’ells mateixos i s’aïllen dels demés. Entren en una mena de bloqueig emocional i son incapaços de funcionar normalment. S’odien a si mateixos i es turmenten pels seus fracassos . Es senten inútils i desesperançats s’autoafligeixen i s’autodestrueixen.

QUÈ HAN DE TREBALLAR: Una frase que serveix per tothom i sobretot per aquesta tríada emocional: “Deixa de buscar raons per ser infeliç i enfoca`t en les coses i persones que sí tens i en els milers de raons per les quals hauries de ser molt feliç.

PERSONATGES FAMOSOS:
Dalí, Leonard Cohen, Janis Joplin, Coco Chanel, Van Gogh, Steve Jobs, Virgina Wolf..

PERSONATGES DE FICCIÓ:
Mafalda, Gargamel, Eduardo Manos Tijeras, Bella de Crepúsculo

http://www.rac1.cat/a-la-carta/cerca?text=&programId=la-primera-pedra&sectionId=psicologia&from=&to=

Comentaris

Entrades populars