ENEATIPUS 2. EL QUE AJUDA


Tenen una imatge amable i seductora. Són grans seductors en el sentit més ample de la paraula. Són càlids, es guanyen la gent amb les ganes d’ajuda, amb les seves abraçades, sedueixen tant a nens (és a dir són paternalistes) fins a masses. Sense saber-ho donen tot el que tenen per que els estimis però quan aquest equilibri es trenca es frustra i es decepcions. No obstant també son grans manipuladors encoberts (inconscients) per obtenir la satisfacció immediata de l’emoció.
Ens ensenyen als demés generositat, altruisme i empatia però compensen les seves carències dient que no necessiten res i així poder continuar exercint d’ajudadors i  aquest orgull és el mecanisme de defensa que fa menys dolorós acceptar les seves mancances pròpies.

En el seu llenguatge corporal:  somriuen i son m olt agradables. Les seves expressions facials son relaxades i tenen moviments harmòniques però quan es posen nerviosos o s’enfaden tensen la front.
Professionalment prefereixen treballar en equip perquè tots els membres actuïn i no ser-ne protagonista. Li agraden els reptes i els objectius clars. S’enfonsen quan el resultat de la seva feina no es veu.

Anem a veure com actuen segons el seu nivell de salut:
El dos sans (en el seu millor estat) : Són empàtics, altruistes, carnosos i es preocupen per les necessitats dels demés. Són sincers i afectuosos, atents i paternals. En el seu millor estat són desinteressats  i ofereixen amor incondicional sense esperar res a canvi. Senten que és un privilegi formar part de la vida dels demés.

Els dos més comuns:  Desitgen estar a prop dels demés per complaure’ls i estan plens de bones intencions. L’amor en totes les seves formes és el seu valor més preuat. Es senten indispensables i freqüentment  esperen agraïment i que se’ls honri per la seva bondat. Poden convertir-se en hipocondríacs  i fan el paper de màrtirs per la seves bones obres a favor dels demés.

Els dos en el seu pitjor estat:  Quan es senten poc apreciats es queixen amb amargura, s’enganyen  sota actituds agressives i egocèntriques es poden tornar dominants i despectius i es senten amb dret de cobrar qualsevol tipus de deute que quan estava sa et va fer creure que era per amor o estima cap a tu. Racionalitzen i justifiquen qualsevol dels seus actes amb l’autojustificació de que no necessiten res de ningú i que es senten molt bé sols.

Eines: Revisar l’orgull: com que tot ho fan amb bona intenció ignora les critiques i no reconeix les seves mancances.

Personatges famosos:  La mare Teresa de calculat, Vicent Ferrer, Elvis Presley, Juan Pau II, Sara Montiel 
Personatges de ficció: Annie (protagonista de Misery), la dorothy del Mag d’ Oz, Scarlette O’Hara

Comentaris

Entrades populars