La triada emocional de l'eneagrama

La setmana passada apuntàvem les tres tríades de personalitat que conformaven l’eneagrama. Si heu fet el test Ita- Hudson ja haureu descobert a quin eneatipus pertanyeu. A partir d’avui farem un resum dels eneatipus i intentarem donar eines per millorar les parts més inmadures que caracteritzen cadascun dels eneatipus.  Començarem però fent una breu introducció per la tríada emocional que engloba els eneatipus 2,3,4 (els emocionals).

El que els dona a les personalitats emocionals l’energia per actuar és l’emoció. Quan les emocions d’aquests són positives troben la veritable essència del seu ser però quan aquestes són negatives la seva personalitat es transforma i busca trobar altres coses o persones que li donin emocions positives. Estan molt interessats en la seva imatge i creuen que el que els demés diuen d’ells és el que són quan aquestes qualitats li son favorables tot i que a darrera de la seva personalitat hi ha molta vergonya sobre ells mateixos.
La tendència d’aquests ena tips els porta molt sovint a confondre el que son amb el que aparenten ser i a vegades refusen les seves pròpies emocions a favor de com esperen els demés que es sentí depenent del tipus de rol  que estan exercint.
Sent els emocionals són els que presenten més dificultats en les relacions de parella. Poden arribar a ser un frau quan  els sentiments negatius els aborden. Com a éssers  emocionals són introspectius que es pregunten qui son, que senten, que faig a la vida i això els porta a que el pecat capital que més els domina però que no reconeixen és la vanitat.

De petits molt sovint o se’ls va castigar o elogiar massa sovint i tenen carenes emocionals infantils que van compensar a través de buscar l’acceptació familiar. Aquestes carregues emocionals les continuen portant fins a la vida adulta amb el reconeixement extern de la gent malgrat sentin vergonya i no els hi agradi. Així per exemple els DOS ADULTS son salvadors i estan sempre disponibles reprimint les seves pròpies necessitats. Els TRES ADULTS refusen la idea de un ésser insegur i busquen l’èxit i la confiança que e s com realment es senten. Els  QUATRE  s’auto refusen i ho compensen sentint-se únics i especials.

En resum podríem definir a aquesta tríada en:
CENTRE: emocional
INTERÉS O PREOCUPACIÓ:  L’ autoestima, la por a ser refusat
PROBLEMES: Identitat, hostilitat, relacions amoroses insatisfactòries o poc duradores
BUSQUEN:  Atenció
SENTIMENT OCULT: Vergonya I vanitat.



Comentaris

Entrades populars