L'ENEAGRAMA

L’eneagrama és un sistema de classificació de la personalitat que sorgeix  de la psicologia de la Gestalt i que es basa en idees d’origen místic i oriental traslladades al món occidental.  La paraula eneagrama vol dir literalment 9 línies que es representen de manera geomètrica en forma d’estrella de 9 puntes on cada punta representa un dels 9 tipus de personalitat bàsiques que es descriuen en l’eneagrama.  Cada personalitat s’anomena eneatip.
La pertinença a un eneatip ve determinada des que naixem. És a dir, a mesura que ens anem fent grans depenent de l’ambient familiar, dels valors i de les creences que ens han anat inculcant, cadascú de nosaltres creem una sèrie de mecanismes de defensa que ens serveixen per  encobrir la nostra manera de comportar-nos segons aquest esquema. La paraula personalitat ve del llatí “personam” que designava als actors que cobrien la seva cara amb una màscara durant les seves representacions dramàtiques. Els significat de la paraula es va anar ampliant fins a representar la “màscara” que tots duem de cara a relacionar-nos amb l’entorn. A mesura que anem formant el nostre caràcter anem adquirint d’altres trets d’altres eneatips.
El mapa que ens queda un cop fet el nostre eneagrama ens indica quin tipus de personalitat tenim però sobre tot ens permet conèixer-nos una mica més a nosaltres mateixos i veure la nostra manera de relacionar-nos amb el mon.

Quines són aquestes personalitats bàsiques?
En l’eneagrama es classifiquen en números. Es a dir, tipus 1, 2, 3… fins a nou i a la vegada aquestes personalitats s’engloben en tres tríades :
·        Els emocionals (2,3,4)
·        Els mentals (5,6,7)
·        Els instintius (8,9,1)
Els emocionals:
Tipus 2: L’altruista
Tipus 3: L’executor
Tipus 4 : El romàntic

Els Mentals:
            Tipus 5: L’observador
            Tipus 6: El lleial
            Tipus 7: L’epicuri

Els instintius:
            Tipus 8: El jefe
            Tipus 9: El Mediador
            Tipus 1; El perfeccionista
Si et sembla les anirem explicant una al llarg de diferents programes perquè cadascú es pugui fer una idea de la utilitat d’aquesta eina.
Què es pretén amb l’eneagrama?
Aprendre més i millor de nosaltres mateixos i conèixer amb més profunditat aquells tipus de comportament que de vegades no entenem perquè la tenim o per que sempre cometem els mateixos errors. Segons l’eneagrama cada eneatip  està influenciat per una passió o motivació que ens condiciona la nostra manera de pensar, de sentir i d’actuar. Aquestes passions es van treure directament del catolicisme, dels set pecats capitals : avarícia, ira, orgull, luxúria, gola , enveja i peresa i se’n van afegir dos la por  i la vanitat. Aquestes  passions presenten el seu costat sa o madur o insà i immadur i això ens permet comprendre millor que ens mou a comportar-nos d’una manera o d’un altre.
Com podem saber quin eneatipus tenim?
La confecció de l’eneagrama és complexa i no hi ha un tipus únic de personalitat. És a dir el que et descobreix l’eneagrama és quin tipus de personalitat et domina . Sempre hi ha una pulsió que domina més que l’altre però reps influències a vegades molt marcades d’altres números.
Hi ha molts cursos i tallers sobre l’eneagrama en els que a més de conèixer quin tipus de personalitat predomina en la teva conducta t’ajuden a fomentar la part sana d’aquesta i a gestionar  treballar la menys madura pel teu creixement personal.
Però per aquells que ara senten la curiositat de saber quin eneatipus te li puc recomanar  que facin el test Risso – Hudson que poden trobar fàcilment per internet.
Si et sembla parlarem aquestes setmanes cada dia d’un eneatipus i intentarem fer una pinzellada del que podem fer per superar-nos .
Amb quines finalitats es fa servir l’eneagrama?
En el món del coaching és una eina que cada cop s’utilitza més tant a nivell individual com  a nivell col·lectiu. Hi ha molts instituts que ja comencen a fer servir aquesta eina amb els joves que els serveix d’autoconeixement i per millorar aquelles parts més inmadures que perjudiquen la seva conducta i potenciar aquelles virtuts que tenen i que sovint no veuen en l’adolescència.
A les empreses és una eina molt útil que fem servir per conèixer millor els treballadors i potenciar les seves habilitats millorant així el seu creixement personal. També ens serveix per fer-nos una idea de quin perfil domina en l’empresa i treballar per gestionar millor el talent amb accions enfocades directament a cada eneatip.


Comentaris

Entrades populars