PILOT AUTOMÀTIC

Sovint ens adonem que la nostra atenció ens està fallant. Conduïm de la feina a casa i no ens adonem per on hem passat fins que hi arribem, llegim un article o unes pàgines d'un llibre i no sabem que hem après. Aquesta manera de trobar-nos en "pilot automàtic" és només una manera de dir que el nostre cervell s'està comportant d'una manera mecànica, sense adonar-se del que realment passa en aquell moment,  Els pensaments, les emocions o els nostres plans, interfereixen en la percepció de les nostres sensacions. Aquest "pilot automàtic" pot arribar a perjudicar-nos seriosament en moments en que el nostre estat anímic es troba com dient sovint, baix. 

El terme Mindfulness (consciència plena) està extret de la filosofia oriental i fa referència a un estat mental conscient del que està passant al nostre voltant moment a moment, sense prejudicis, sense jutjar, només intentant viure conscientment del nostre entorn. És intentar ser testimonis de la nostra pròpia vida, sense intervenir-hi

Aquesta eina que en psicologia emprem sovint per tractar les depressions fa que el nostre pilot automàtic no controli la nostra vida i que siguem més conscients del que està passant a cada moment. Quan el cervell percep aquests estats de consciència plena el nostre sistema neuroendocrí comença a funcionar i a enviar missatges positius que ens ajudaran a relativitzar el present. 

Sovint, coses que ens alegren, ens reconforten les fem tant de pressa en "pilot automàtic" que al cervell no li dona temps a integrar-les com a quelcom positiu, senzillament per què no les hem fet prou conscients. Alentir aquest moments és una bona manera de fer un camí cap a la positivitat. Per exemple, imagineu aquell petó que feu a algú quan marxeu de casa que sovint va acompanyat d'un adéu. Si aquest s'allargués en el temps uns segons més la quantitat d'endorfines que es alliberarien serien suficients per començar el dia més positivament. Imagineu també aquell paisatge que veieu cada dia en un trajecte conegut. Atureu-vos i mireu-lo durant un segons i aquella imatge la podreu recuperar en moments difícils que us sorgeixen durant el dia.

La pràctica diària d'aquesta consciència plena ens ajudarà a continuar el nostre camí en positiu.

Comentaris

  1. L'atenció plena serveix en ultim extrem per detectar precoçment sensacions, emocions i pensaments nocius, en l'instant del seu mateix naixement quan son mes fàcils de dominar. Disseccionant un instant mental hauriem de detectar un seguit d'estimuls i respostes. La resposta natural segurament te a veure amb aquest amor natural incondicionat, mentre que acte seguit sobrevenen sensacions emocions i pensaments, enfosquint totalment aquesta primera acció espontània.
    csp

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars