Qué es l'autoestima?

Segons les vostres votacions, permeteu-me que us parli una mica del que jo entenc per autoestima i us doni algunes tècniques, eines o trucs per millorar-la. Jo enten (com d'altres molts psicólegs) l'autoestima com una representació afectiva que ens fem de nosaltres mateixos. Vindria a ser, com un autojudici de les nostres habilitats i qualitats. Allò que humanament, fem tots amb els altres, jutjar-los, però fent-ho amb nosaltres mateixos. Però aquest judici, passa per la consciència del valor personal que ens reconeixem. I és en fer conscient aquesta vàlua quan la nostra autoestima millora.


La percepció dels valor d'un mateix, és a dir, la seva autoestima es crea a través d'aquests. El primer valor que ens atribuim és el de ser dignes de ser estimats i aquesta és la nostra principal font d'autoestima. Des de petits, aprenem a veure'ns reflexats en els que ens estimen i aquesta relació d'afecte fa que desenvolupem un sentiment de valor personal que anem enriquint amb les retroalimentacions positives que rebem d'aquestes. És d'aquesta manera, amb aquestes retroalimentacions  positives que ens anem coneixent i ens anem definint una identitat pròpia. A mesura que anem creixent necessitem trobar els nostres valors en el grup i anem descobrint   i millorant les nostres habilitats socials a través de les nostres experiències i de l'autoestima que ja tinguem. En l'etapa adulta, l'autoestima es retroalimenta dels nostre monòleg interior, del nostre propi autojudici. La nostra autoafirmació, la consciència dels demés, l'autocontrol i la resolució de conflictes  seran claus en l'adquisició de la competència social que serà qui acabi definint la nostra autoestima.


Els errors o distorsions de pensament ajuden molt poc a la nostra autoestima.
- Ser extremista (pensament del tot o res o del blanc o negre)
- Generalitzar
- Centrar-nos en un detall  negatiu
- Desqualificar les nostres coses positives,,,
Tots aquests errors i d'altres que tenen la suficient importantíssims per a l'autoestima, els tractaré detalladament més endavant en un article per no allargar-me massa avui.


L'autoestima com heu vist l'anem forjant des que neixem i a través de les nostres experiències de vida la fem més o menys forta. L'autoestima fluctúa al  llarg de la vida de les persones i sovint necessitem eines per millorar-la, ja que aquesta és bàsica pel nostre benestar psicològic.

Comentaris

Entrades populars